Tisková zpráva asociace českých kameramanů 2. 2. 2024

Martin Čech, AČK

Otevírací doba
Denně mimo pondělí 10 – 18 hodin

Vážený pan radní pro kulturu MČ Praha 5 Ing. Štěpán Rattay spolu s ředitelem Barrandov Studia a.s. Petrem Tichým a prezidentem Asociace českých kameramanů prof Markem Jíchou Vás zvou na fotografickou výstavu členů Asociace českých kameramanů, kterou pořádají Městská část Praha 5 a Asociace českých kameramanů.

Veřejná vernisáž proběhne ve čtvrtek 29. února 2023 v 16 hodin v malé galerii Portheimka v Praze 5 za účasti autorů fotografií. Úvodní hudební složku zajistí významný český jazzový hudebník, multiinstrumentalista a skladatel Jiří Stivín, člen AČK a zároveň jeden z vystavujících autorů. Kurátorem výstavy je kameraman Martin Čech.

Výstavní soubor tvoří fotografie kameramanů Stanislava Adama, Andreje Barly, Ondřeje Belici, Davida Čálka, Martina Čecha, Vladimíra Douska, Pravoslava Flaka, Vidu Gunaratny, Michala Hájka, Petra Hojdy, Jany Hojdové, Kristiána Hynka, Marka Jíchy, Jiřího Myslíka, Iva Popka, Roberta Richardsona, Jiřího Rolínka, Pavla Rýdla, Jiřího Stivína, Daniela Součka, Ivana Šlapety, Richarda Špůra, Jana Vaniše, Ivana Víta a Martina Votruby.

Všichni autoři jsou členy AČK, někteří z nich mají na svém kontě mnohá ocenění za kameramanskou práci na významných filmech. Mezi vystavujícími jsou také dva studenti katedry kamery FAMU Adam Kovář a Emanuel Mach.

Autorka letošního plakátu je studentka nových médií Adéla Mitová. Vystavuje také čtyři fotografie, z nichž dvě jsou zcela vytvořeny AI a dvě jsou fúzí s tradiční fotografií na filmu, přinášející svěží pohled na spojení moderní technologie a klasického umění focení.

Druhým hostem je fotograf Honza Sakař, který představuje fotografie fragmenty z širšího archetypologického souboru Náčelníci, jehož prostřednictvím v tvůrčím dialogu s výtvarníkem/modelem Petrem Niklem mapuje nahodilý panoptikální kolektiv staršinů dávno zapomenutých malostranských kmenů. Záběry vznikají okem stoleté dřevěné kamery v podobě přímých pozitivů na hliníkových deskách formátu 18×24 cm. Jejich velkoformátové reprodukce pak autor vytváří pomocí modifikované inkoustové tiskárny s monochromatickou sadou uhlíkových pigmentů.

„Kameramani při natáčení hraných a dokumentárních filmů pracují jako filmoví fotografové snímkovou rychlostí 25 obrázků za vteřinu. Jsou vedle svých filmových počinů známí také svojíindividuální tvorbou fotografickou. V této situaci fotografují “po jednom okénku” a ukazují veřejnosti, že každý z nich má svůj vyhraněný obrazovýrukopis.Souborná výstava fotografických prací kameramanů je ukázkou vysoké umělecké kvality.”

Marek Jícha, prezident Asociace českých kameramanů

prof. MgA. Marek JÍCHA v.r.
prezident Asociace českých kameramanů
kontakt: lampafilmx@gmail.com
+420 723 437 344

Kontakt pro média: Helena Hejčová PR/press, hhejcova@gmail.com, +420 606 464 035