PÁTÁ VERNISÁŽ VÝSTAVY 100 LET AČK PRAHA 5 2.11. 2020

Vzhledem k vyhlášení nouzového stavu pandemie koronaviru byla výstava 100 let Asociace českých kameramanů otevřena 2. listopadu 2020 na piazzettě před kostelem sv. Václava v ulici Milana Rastislava Štefánika v Praze 5 a to bez vernisáže. Nouzovým stavem pandemie covid-19 povolený počet účastníků byl pouze 2 osoby. Byli to pan místostarosta Lukáš Herold, který zastupoval všechny občany Městské části Praha 5 a poskytl výstavě záštitu a prof. Marek Jícha, prezident kameramanské Asociace a zástupce všech českých kameramanů. Pánové slavnostně přestřihli pás 35mm filmu, čímž výstavu zahájili.

Během vernisáže oba diskutovali o rozdílnosti filmové fotografie analogové a digitální a vyměňovali si svoje fotografické zkušenosti. Marek Jícha předal panu Lukáši Heroldovi darem knihu, kameramanský almanach, který vyšel ke 100. výročí AČK, a který byl současně katalogem k této výstavě.

Výstava budiž osvěžením pro kolem jdoucí v „době koronaviru“, kteří postrádali běžné kulturní akce, neboť ty byly všechny nařízením vlády uzavřeny. Exteriérové výstavy ve dvou lidech anebo s dvoumetrovým odstupem a rouškou byly jedinou možností jak nasát trochu energie vyzařující z uměleckých představení. Jak výstava od svého zahájení 17.7. 2020 putovala po českých zemích, postupně během tohoto půlroku nabírala na své důležitosti tím, že se stala poměrně velmi vzácnou událostí. Doufáme, že se ji podaří ještě oživit i v příštím roce, aby se naplnil původní plán, vystavit ji během Mezinárodního karlovarského filmového festivalu.

foto: Ivan Vít